Gooi de voerbak van je hond weg
Geschreven door Carolien Oosterhoff
Jan 9, 2024

Gooi de voerbak weg!

Ja, je leest het goed. Gooi de voerbak van je hond weg! In dit blog leer je hoe je de maaltijd (of beter gezegd: de ervaring) voor je hond veel leuker, slimmer en bevredigender kunt maken. Met hersenwerk, oftewel voerpuzzels (voor elke maaltijd dus, dus niet voor ‘af en toe’ uit de kast trekken!). Honden leren de hele tijd van hun omgeving! Dus als je je hond saai zijn/haar voer laat eten uit een voerbak, mis je een geweldige kans waar je je hond met alle gemak van de wereld blij mee kunt maken. Lees meer over de wetenschappelijke inzichten hierover.

Wel uitdaging, geen frustratie

Het belangrijkste is dat de voerpuzzels wel een uitdaging moeten vormen maar geen frustratie op mogen leveren. Voerpuzzels geven je hond de mogelijkheid de omgeving te verkennen. Dus in plaats van ‘saai’ voor hun bordje te gaan staan (of te zitten, soms zelfs) en het eten naar binnen te werken, geef je je hond dus liever een voerpuzzel. En ik hoor je denken: “Maar die zijn lastig schoon te maken”, en “Dan heb ik er werk van”. Ten eerste: er zijn voerpuzzels (ik zal wat linkjes geven hieronder) die je wél makkelijk schoon kunt maken. Ten tweede: wist je dat een goeie voerpuzzel een korte snuffelwandeling kan vervangen (niet voor de noodzakelijke poep- en plasrondjes natuurlijk maar hersenwerk is – zeker voor onze poedelkruisingen – een must). Dus waarom zou je van de maaltijd niet meteen een hersenwerkje maken? Eten moeten ze tóch, immers!

Wist je dat?

Veel mensen denken dat honden naar buiten gaan en willen voor de beweging maar hier komt de verrassing: het gaat niet alleen maar om de beweging. Onze honden zoeken verrijking op! Enrichment, zoals dat in de ‘dog industry’ heet. Onze hond moet met een voerpuzzel misschien met de poot een bal in beweging brengen en uitzoeken hoe de voertjes er nu precies uitkomen, en vast en zekerook nog  flink zijn/haar neus gebruiken. Doordat je je hond een manier laat zoeken om aan zijn voedsel te komen, geef je hem een hersenkraker.

Contra freeloading

De wetenschappelijke term voor ‘moeten werken voor je voer’ is ‘contra freeloading’.

“Deze term werd in 1963 bedacht door dierenpsycholoog Glen Jensen. In zijn oorspronkelijke onderzoek kregen ongeveer 200 ratten de keuze tussen voedsel in een kom en een voerpuzzel, waarbij de rat een bepaald aantal keren op het pedaal moest trappen. In dit experiment ontdekte Jensen dat de ratten de voetpedaaloptie kozen om de voedselbeloning te ontvangen. Soortgelijke onderzoeken door Jensen en andere onderzoekers hebben sindsdien zijn bevindingen gerepliceerd met gerbils en andere dieren, waaronder muizen, ratten, vogels, vissen, apen en chimpansees. Het enige dier dat geen soortgelijk gedrag vertoonde, was de gedomesticeerde kat, die er de voorkeur aan gaf om bediend te worden.”

En om die laatste zin moest ik hard lachen. Een hond heeft een baasje. Een kat heeft een bediende. Waar of niet? Dus, als je je hond meer wilt uitdagen en wilt laten ‘werken’ voor het voer, laat hem of haar dan niet die stomme ‘zit’ doen voor ze mogen ‘aanvallen’ maar geef elke dag een andere voerpuzzel. Zeven dagen van de week. Ik geef je een aantal van mijn favorieten.

Voerpuzzels zonder troep, voor alle dagen van de week

Kunnen allemaal in de vaatwasser (hoera!), zijn van natuurlijke materialen gemaakt,

Maandag

Planet Dog (gemaakt in Amerika, zonder BPA, lood en ftalaat): deze voerpuzzel

Effect: zorgt voor langzamer eten, dat zorgt weer voor betere vertering, helpt met snuffelen.

Dinsdag

Lickimat Wobble (gemaakt van natuurlijke rubber, zonder siliconen, BPA): deze voerpuzzel

Effect: ontspannen door het likken, kalmeert, reduceert stress, helpt bij het krijgen van schone tanden, vermindert agressief gedrag.

Woensdag

Slow Feeder Dog Bowl (gemaakt van hoge kwaliteit materialen): deze is goed

Effect: Anti-schrok bak, vertraagt eettijd dus verbetert vertering, betere stoelgang daardoor.

Donderdag

Snuffelmat: dit is een fijne, kan ook dicht aan de zijkant en is makkelijk even uit te kloppen, en met handige anti-slip aan de onderkant. Yay. 

Effect: In elk hondenhuishouden moet een snuffelmat liggen. Het helpt letterlijk de ‘speurneus’ van je hond te trainen, je hond verbruikt energie de energie en het houdt je hond bezig en voorkomt dat je hond zich verveelt of destructief gedrag vertoont.

Vrijdag

Bob a lot: een soort ‘tuimelbeker’ voor honden, die je op een aantal manieren in moeilijkheidsgraad kunt verstellen: dit is ‘m.

Effect: Verstelbaar speeltje voor het laten zoeken van voertjes, groot genoeg en geschikt voor hele maaltijden. Het nieuwe verstelhekje aan de onderkant biedt plaats aan een grotere brokgrootte en is gemakkelijker aan te passen.

Zaterdag

Snuffelbal (gemaakt van hoogwaardig, niet-giftig, milieuvriendelijk ‘polarfleece’ dat zacht, veilig en vriendelijk is voor de tanden van je hond): voor mijn eigen Doodle heb ik een handgemaakte Snuffelbal gekocht, gepersonificeerd en superleuk (maar dat was een hoop geld maar helaas is zij er mee gestopt!), dus deze bedoel ik, die is goedkoper en net goed!

Effect: het stimuleert de intelligentie van je hond, vergroot zijn/haar reukvermogen als ze het zelf mogen zoeken, ze kunnen hun energie er in kwijt en zijn zo een minuut of 15 bezig.

Zondag

Zogoflex (gemaakt in Amerika, BPA vrij, niet giftig); deze hier

Effect: zorgt ervoor dat je hond de hersentjes moet laten kraken om aan het voer te komen. Eten langzamer, betere vertering daardoor.