Wat denk jij als je een hond met een muilkorfje ziet?
Geschreven door Carolien Oosterhoff
Sep 2, 2023

Straatvreten

Net zoals jij, ben ik de trotse eigenaar van het liefste Doodletje van de wereld die ehhh… mij soms tot wanhoop drijft. Haar enige ondeugd lijkt te zijn dat ze een onweerstaanbare drang heeft om alles van de straat te ‘proeven’. Ik vraag me soms af of ze een soort culinair genot ervaart in het proeven van glas of dat ze zich afvraagt of scheermesjes misschien stiekem tóch iets lekkers achter die scherpe randjes verbergen. Hetzelfde geldt voor haar fascinatie voor kattendrollen, een onfeilbaar recept voor een avond vol ongenoegen. Yuck.

Muilkorf

Gelukkig heb ik haar geleerd om “door te lopen” als ze de neiging heeft om iets van de grond te rapen en te verorberen. Als beloning wacht haar het summum van hondensnacks, een héér-lijk gedroogd komkommervisje. Maar dit betekent in de praktijk dat ik vier keer per dag nét zo geconcentreerd moet zijn op de vondsten op straat als zij, maar dan twee meter voor haar uit. Eerlijk gezegd voelt dit als een uitputtingsslag. Wandelen is niet langer een ontspannende bezigheid, maar eerder een voortdurende alertheid. De angst om haar in gevaar te brengen, vooral nadat ze een keer in het ziekenhuis belandde na het eten van een hasj cake, liet een diepe indruk achter. Sindsdien gierde de stress door mijn lichaam bij elke wandeling, vier keer per dag. Uiteindelijk besloot ik dat het tijd was voor een muilkorf die ik in elk geval elke wandeling achter de hand heb/houd als ik zelf gewoon hartstikke moe ben. Ik heb de zwarte ingewisseld voor een iets kleurige, dat is al heel wat vriendelijker voor het oog (voor de foto even binnen op gezet, ik zeg het maar even…).

De blikken die ik kreeg…

Voor de meeste mensen zal de eerste gedachte, als ze een hond zien met een muilkorfje, zijn dat deze hond reactief of agressief is, maar dat is niet altijd het geval. Ik geef toe: ook ik dacht dat toen ik nog geen hond had. Maar ja! Laten we wel wezen: het dragen van een muilkorf kan zoveel verschillende redenen hebben, en het getuigt juist van verantwoordelijk gedrag van de eigenaar. Al zou de hond reactief zijn… Dus laten we ons perspectief nou eens verbreden en de muilkorf zien als een teken van zorg en liefde voor zowel de hond als de medemens. Onze gedachten over een bepaalde situatie, bepaalt ook ons gevoel over een situatie. En je gevoelens kun je niet met een knop omschakelen. Maar je kunt je wel een andere gedachte vormen. Hier komen er een paar. Ik ben benieuwd of je hierna anders kunt kijken naar dit fenomeen. Laat het me weten in de reacties!

Bescherming voor de hond

Een muilkorf kan worden gebruikt om te voorkomen dat een hond onbedoeld schadelijke voorwerpen inslikt of gifstoffen van de grond opraapt. Het is een teken dat de eigenaar proactief de gezondheid van hun hond beschermt. Wat gebeurt er met je blik naar de hond en de eigenaar als je dit denkt?

Veiligheid voor anderen

In sommige situaties is een muilkorf een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat de hond geen ongewenst gedrag vertoont, zoals bijten of happen. Dit beschermt niet alleen de hond zelf, maar ook andere honden en mensen in de omgeving. Wat gebeurt er met je blik naar de hond en de eigenaar als je dit denkt?

Training en socialisatie

Sommige honden dragen een muilkorf als onderdeel van hun trainingsproces. Het kan helpen bij het opbouwen van positieve associaties en het verminderen van angst of agressie. Het is een teken dat de eigenaar investeert in de training van hun hond. Wat gebeurt er met je blik naar de hond en de eigenaar als je dit denkt?

Medische redenen

Soms kan een hond een muilkorf dragen vanwege medische problemen, zoals wonden of irritaties in het gezicht. Dit voorkomt dat de hond aan de verwonding likt of krabt en bevordert een snel herstel. Wat gebeurt er met je blik naar de hond en de eigenaar als je dit denkt?

Angst en onzekerheid

Niet alle honden dragen een muilkorf vanwege agressie. Sommige honden kunnen angstig of onzeker zijn in nieuwe situaties of bij drukke plaatsen en de eigenaar wil andere mensen niet risico’s laten lopen. Een muilkorf kan hun gedrag voorspelbaarder maken. Wat gebeurt er met je blik naar de hond en de eigenaar als je dit denkt?

Respect voor regelgeving

In sommige regio’s / landen zijn muilkorven verplicht in bepaalde situaties, zoals op het openbaar vervoer of in drukke stadscentra. Het dragen van een muilkorf getuigt van burgerzin en respect voor de wet. Wat gebeurt er met je blik naar de hond en de eigenaar als je dit denkt?

Ondersteuning van de hondenbezitter

Het is belangrijk om te begrijpen dat het dragen van een muilkorf voor hondenbezitters vaak gepaard gaat met stress en bezorgdheid. In plaats van te oordelen, kunnen we hen steunen en begrip tonen voor hun situatie. Wat gebeurt er met je blik naar de hond en de eigenaar als je dit denkt?

Bewustwording en educatie

Het zien van een hond met een muilkorf kan dus een kans zijn om bewustzijn te creëren in plaats van te oordelen. Laten we ons perspectief wijzigen als we een hond met een muilkorf tegenkomen. In plaats van angst of vooroordelen, kunnen we begrip tonen en waardering hebben voor de verantwoordelijkheid en liefde die deze eigenaren tonen voor hun trouwe viervoeters en onze gemeenschap als geheel. Weet in elk geval een ding zeker: elke eigenaar die met een gemuilkorfd hondje op straat loopt, krijgt bij bijna elke wandeling ‘de blik’ toegeworpen.

Ik heb wel eens gedacht: zal ik een vlaggetje aan haar riem binden waarop staat: “Ik heb het beste met haar voor, én met jullie!” Omdat ik mij er gewoon toch iets van aantrek, van die blik. En geloof me: ik oefen al twee jaar om mij ‘er niks van aan te trekken’. Maar het lukt niet (altijd).

Dan maar een blog…;-)