FAQ

De antwoorden op veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen?

Geef je vraag via WhatsApp door via 085 004 15 53 of mail je vraag naar ons.

14 + 6 =

FAQ

Bij wie heb je training gevolgd?

Momenteel ben ik Diamond Member bij Grisha Stewart, een wereldwijd erkende trainer die een aanpak heeft waar ik warm van word: liefdevol, met compassie én op wetenschappelijke inzichten gebaseerd. Ik houd de hele waslijst van opleidingen bij op deze pagina.

Deze boeken kan ik adviseren”

 • Turid Ragaas: ‘My Dog Pulls’ en ‘Kalmerende Signalen’;
 • Dr. Ian Dunbar: ‘Good Little Dog Book’;
 • Dr. Ian Dunbar: ‘How To Teach A New Dog Old Tricks’;
 • John Fisher: ‘Denken als een hond!’
 • Dr. Ian Dunbar: ‘Before you get a puppy’
 • Martin Gaus: ‘Een Hond Om Van Te Houden’
 • Christina Hunger (lees ik nu): ‘Hoe ik mijn hond leerde praten’;
 • Martin Gaus: ‘Een puppy in huis’

Hoeveel honden neem je mee?

Omdat het beleid onlangs is gewijzigd, ben en blijf ik een kleinschalige, exclusieve opvang voor poedelkruisingen. Dat wil zeggen dat ik met niet meer dan 3 honden wandel (waaronder mijn eigen Doodle). Er is dus beperkt plek!

Lijnen jullie mijn Doodle aan tijdens de wandeling?

Ja, zeker in eerste instantie. En onthoud dit: we laten je hond nooit (!) los lopen als jij dat niet goed vindt. Als een hondje luistert naar zijn/haar baasje, wil dat namelijk niet zeggen dat hij/zij ook luistert naar de hondenuitlater. Die moet dat gezag eerst nog maar ‘s zien te krijgen en wij weten als geen ander dat ‘recall’ trainen niet in een dag gepiept is. Je kunt hier dus op vertrouwen, we weten zelf hoe spannend het aanvoelt als je denkt dat je Doodle toch ergens zonder toezicht wandelt en jij dat niet weet. Je zit dan gewoon niet meer lekker en dat is nu juist niet de bedoeling.

Halen jullie onze hond op?

Ja, we halen je Doodle op. Als je thuis bent moet jij of iemand anders de deur kunnen open doen. Of we krijgen een kopie van een voordeursleutel van je. We werken alleen voor hondjes in Amsterdam (in een straal van 3 km rondom de Jordaan). Anders zijn we te lang bezig met ophalen en daar worden ze niet blij van.

Wat doen jullie als er conflicten zijn in de roedel?

Je wilt met een gerust hart je hond aan ons mee kunnen geven en niet via de tam-tam te horen krijgen dat jouw hond in onze roedel steeds het onderspit delft en behoorlijk lastiggevallen wordt door een andere hond uit de roedel. Heel eenvoudig gesteld: dan zit je niet meer lekker, met die wetenschap. Dus áls er een hond is die het niet goed doet in de roedel, dan behouden wij ons het recht voor om (in de Algemene Voorwaarden staat dit specifiek benoemd) die hond de roedel te weigeren. We beslissen écht niet zomaar om een hond niet meer te laten mogen aansluiten. Ons doel is: tevreden klanten houden die thuis rustig kunnen zitten omdat ze weten dat wij naar eer en geweten beslissen over het welzijn van alle honden bij HeartDogs. Het zegt niets over jou, niets over je opvoeding, niets over je hond in het algemeen. Het zegt iets over specifiek deze hond in specifiek deze roedel. Neem het dus vooral niet persoonlijk als je een bericht van ons krijgt dat de hond ‘niet zo lekker past’. Want de mismatchende hond gaat uit de roedel en niet andersom, dat is logisch. We snappen trouwens ook dat dat niet leuk is om te horen. We dragen oplossingen aan, bieden persoonlijke training aan voor jou en de hond, geven adressen waar je oplossingen kunt vinden (uiteenlopend van persoonlijke training tot aan ander voer) en daarna hebben wij de taak je hond los te laten en het weer aan jullie over te dragen. Dit doen we nooit op stel op sprong maar er gaat altijd een periode van dialoog tussen ons aan vooraf.

Waar wandel je en hoe lang?

We wandelen in de natuur in en om Amsterdam en willen voor de honden de reistijd beperken tot maximaal 45 minuten. Op de terugweg zijn ze uitgerust en liggen ze lekker te dommelen maar op de heenweg is 45 minuten wel heel lang voor ze. We wandelen altijd anderhalf uur, zodat de grotere en kleine hondjes aan hun trekken komen. We kiezen wel het liefst gebieden waar het niet te gek is qua drukte en andere honden.

 • Hondenspeelplaatsen Amsterdam:
 • Lutkemeer;
 • Corverbos;
 • Buitenplaats Beeckestijn;
 • Laegieskamp;
 • Diemerbos;
 • Purmerbos;
 • Pampeshout;
 • Wijk aan Zee: Vuurbaakduin en Paasduin;
 • IJmuiden: Heerenduinen;
 • Bloemendaal/Overveen: Elswout. Wethouder van Gelukpark;
 • Zandvoort: Wurmenveld, Noordduinen, Duinpieperpad, Visscherspad, Blinkertweg.
 • Almeerderstrand;
 • Vaartsluitbos;
 • Landgoed Caprera;
 • Wandelbos Groenendaal;
 • Oudekerkerplas;
 • Strand IJburg (tussen 1 oktober en tot 1 april)
 • Het Twiske (maar daar is soms blauwalg en dat is flink gevaarlijk dus die valt ook weer af soms);
 • Het Westerpark;
 • Sloterplas;
 • De Bretten;
 • Tuinen van West;
 • Sportpark Oostmeer.

Soms, en uitsluitend met toestemming van de eigenaren, plannen we een dagje strand met de auto. Hiervoor rekenen we wel extra kosten (10,- Euro) voor autohuur, benzine en het parkeergeld.

Wat moet ik melden voor aanvang van de roedelwandeling?

We hebben transparantie hoog in het vaandel. Dus heeft je Doodle onlangs een andere hond gebeten? Dan meld je dat. Heeft je hond kennelhoest? Dat meld je dat. Heeft je Doodle vlooien? Dan meld je dat. Is je hond helemaal niet lekker en wil hij/zij niet mee? Dan meld je dat. Kortom: communiceer, communiceer, communiceer. Hoe beter onze verbinding is, hoe meer we voor jullie kunnen betekenen. Dus andersom geldt het ook; als blijkt dat we de hele tijd langs elkaar heen praten dan nemen we het recht je hond de ‘toegang’ tot de roedel te ontzeggen. Dat zou superjammer zijn voor je hond vooral, maar ook voor jullie. Maar soms moeten we beslissen voor het geheel van de roedel.

Wandelen jullie ook anderhalf uur als het 30 graden buiten is?

Oververhitting ligt sneller dan je denkt op de loer. Een hond kan zichzelf immers niet anders reguleren dan door te hijgen of te zweten via de (nauwelijks aanwezige) zweetklieren. Anderhalf uur wandelen in de volle zon is dus op snikhete dagen simpelweg onverstandig. We zoeken op zo’n dag naar alternatieven en wandelen – in overleg met jullie – een kort rondje zo vroeg mogelijk op de dag, doen wat hersenwerkjes en zorgen dat de Doodletjes niet als dwazen achter elkaar aan gaan rennen. We nemen altijd genoeg water mee en bijv. koude (gekookte) wortels (als hondenijsje) en laten ze met hun pootjes in het water op een plek waar dat kan. 

Mijn hond heeft speciale voertjes! Mag ik die meegeven?

Heel simpel: ja, graag zelfs. Is je hond allergisch voor kip, gluten of iets anders, geef dan je eigen voertjes aan ons mee in een klein zakje waar zijn/haar naam op staat. Dat voerzakje bieden we in de toekomst ook aan op deze site, maar is nu nog niet beschikbaar.  

Hoe corrigeer jij jouw en mijn hond?

We hebben bij HeartDogs liefde voor dieren op de eerst plaats. Het mag vanzelf spreken dat macht, intimidatie, pijn doen NIET wordt gebruikt om je hond te corrigeren. Bij ons geen slipkettingen, anti-blafbanden of ander materiaal om je hond te pijnigen! We gebruiken uitsluitend positieve beloning en/of halen iets weg (of halen de hond uit de situatie). Het effect van belonen is vaak helderder voor baasjes dan iets weghalen maar honden worden nét zo gemotiveerd om ander gedrag te vertonen als ze iets niet kunnen krijgen wat ze wel willen hebben. We maken de honden snel gewend aan onze eigen ‘HeartDogs’ geluidjes en commando’s.

Wat wordt er van mij verwacht als eigenaar voor/na de roedelwandeling?

Uiteraard zorg je ervoor dat je hond klaar zit of staat als wij er zijn. We wachten niet! Tussen 12:00 en 12:45 uur komen we je Doodle halen. Zorg ervoor dat je hond vlak voordat we gaan wandelen niet zwaar heeft ontbeten! Een volle maag in combinatie met spelen (tuimelen, draaien, springen, vallen) kan een maagtorsie uitlokken en zoals je misschien wel weet kan dat dodelijk zijn. Als je wilt dat wij je hond na de wandelen voeren thuis, zet dan iets klaar op het aanrecht of in de koelkast en geef ons een seintje via WhatsApp zodat we weten wat we moeten doen. We vinden het onverantwoord om je hond alleen thuis, zonder toezicht, te laten kluiven op een bot aangezien dat verstikking kan veroorzaken. Daarom kauwen ze aan het einde van onze wandeling onder ons toezicht op een 100% natuurlijke kauwstick.

Met wat voor lijn wandelen jullie?

De hond heeft een door jou aangeschaft harnasje aan (we geven precies door wat je moet aanschaffen), dat harnasje is/blijft jouw eigendom maar wij bewaren het zodat het het heel lang meegaat. Ze komen aan onze 5 meter biothane lijn mee in de roedel. Zo hebben we controle over de hond maar hebben ze ook vrijheid. Als je zeker weet dat je hond goed terugkomt als hij wordt geroepen en wij dat met de proefwandeling ook gemerkt hebben (10 van de 10 keer), dan laten we de hond los in het losloopgebied. Elke hond heeft een Tractive om (een GPS systeem, met batterijduur van een week). We zijn fel tegen sliplijnen, kettingen, flexlijnen en/of andere middelen die intimidatie, angst of hypercontrole over de hond willen afdwingen. In het uiterste geval als een hond lastig meekomt op een dag vragen we toestemming voor het omdoen van een Halti (een zachte riem die over de neus gaat en die weer vastgeklikt wordt aan de halsband). Dat is wel hondonvriendelijk maar van alle opties echt de minst erge.

Wat doe je als mijn Doodle wegloopt uit de roedel?

Alle hondjes krijgen bij ons een Tractive om. Dat is een GPS tracker waarmee we precies kunnen zien waar ze zijn, op de vierkante meter nauwkeurig. Als jouw hond weg is gelopen, stappen we over onze eigen schaamte heen en bellen wij meteen natuurlijk! Dat zouden we zelf ook willen als onze hond kwijt zou raken…Maar geen zorgen: de Tractive is geweldig nauwkeurig (op de meter precies) en geeft precies de gemoedsrust die je zoekt.

Wandelen jullie echt alleen met Doodles?

We specialiseren ons in Doodles omdat we dat ras het beste kennen. Maar ach, heb je een Golden Doodle, of een andere poedelkruising dan is die natuurlijk ook welkom. We hebben hiervoor gekozen omdat Doodletjes altijd heel sociaal met elkaar zijn, leuk met elkaar spelen én heel slim zijn.

Moet mijn Doodle gecastreerd zijn?

Ja, we willen voorkomen dat er gedekt wordt en/of dat er zwangerschappen ontstaan. Je bent verplicht te melden als je Doodle nog niet geholpen is.

Wandelen jullie ook als het vriest als een malle?

Op hitte kunnen onze honden zich niet ‘kleden’. Maar op kou wel. We zullen jullie vragen om je hond bij extreme koude, iets extra’s aan te trekken. Met name de poten kunnen koud worden bij een lange wandeling. Ook strooizout is niet fijn voor ze, tussen hun tenen. Dat likken ze thuis vaak weer op, met alle gevolgen van dien. Bij thuiskomst vegen we zoals altijd hun poten af aan de natte dweil die jullie achter de voordeur klaar hebben liggen. Vriest het nu zo erg dat het echt onverantwoord is, dan zoeken we een overdekte uitlaatmogelijkheid of je krijgt van ons een uitlaatbeurt op onze kosten erbij aan het einde van je abonnement. 

Ons teefje is loops! Mag ze mee?

Waarschijnlijk wist je het antwoord wel maar: nee. Dat gaat echt niet.

Wat zijn je openingstijden en op welke dagen is HeartDogs gesloten?

We hebben een ochtendwandeling (maandag en vrijdag) en middagwandelingen (dat breekt de dag in tweeën en dan kun je zelf de ochtendwandeling en de avondwandeling doen en is je hond nauwelijks alleen).

We zijn gesloten op de volgende dagen:

– Nieuwjaarsdag
– Eerste en Tweede Paasdag
– Eerste en Tweede Pinksterdag
– Eerste en Tweede Kerstdag
– Koningsdag
– Bevrijdingsdag